In goede gezondheid de winter door!

De herfst is bijna voorbij en de winter komt eraan. Dat betekent dat het belangrijk is om je daar op voor te bereiden. Maar hoe doe je dat het beste?

De wintermaanden duren lang en zijn koud en grijs. Dit kan voor veel mensen invloed hebben op hun gemoedstoestand. Om deze wintermaanden door te komen is het goed om met de volgende belangrijke punten rekening te houden:

Zorg voor voldoende daglicht. Daglicht beïnvloed namelijk de gelukshormonen, serotonine en endorfine. Dus ga er even op uit door een wandeling te maken, of een theetje te drinken voor het raam. Even in de tuin werken heeft ook al een positief effect op de gemoedstoestand.

Beweging is namelijk ook erg belangrijk. Met het koude en gure weer in de winter is het makkelijk om lekker binnen te blijven zitten. En ook na werk in het donker een wandeling maken staat vaak niet hoog aan de prioriteitenlijst. Maar ook bij beweging komen die gelukshormonen weer te voorschijn. Weet je nog: serotonine en endorfine. Hierdoor komt je geluksgevoel weer omhoog en dat zorgt voor een win-win situatie. Door bewegen komt er ontspanning in het brein wat zorgt voor meer creativiteit en inspiratie.

Bewegen zorgt voor meer honger. En dat we in de winter meer honger hebben is niet gek. Juist vet (en gevarieerd) eten zorgt ervoor dat onze interne kachel goed blijft branden. En dat is handig in de koude dagen. Je hebt dan meer brandstof nodig om warm te blijven. Koolhydraten kun je vergelijken met een propje papier dat je op een houtvuurtje gooit. Eiwitten zijn een bundeltje takken, maar het juiste vet is een mooi houtblok. Dat brand dus wel even!

Nachtrust! Ontzettend belangrijk is een goede nachtrust. Zorg voor een vast ritme met bij voorkeur 7 à 8 uur slaap per nacht. Dus ook in het weekend. En blijf ondanks dat het buiten donker is niet te lang liggen, dat maakt het slapen in de avond/nacht alleen maar lastiger. Door voldoende slaap is het mogelijk om een eventuele verkoudheid op afstand te houden. Én zorgt het voor een sneller herstel na toch een griepje.

Nog even de tips op een rijtje voor ‘het gezond doorkomen van de winter’:
– Zorg voor voldoende daglicht
– Zorg dat je naar buiten gaat en blijft bewegen
– Eet en drink voldoende en gevarieerd
– Slaap voldoende in de nacht

Fijne winter en op naar een zonnige zomer!

Heb jij hulp nodig in jouw leefstijl aanpassing. Check dan deze link.

Post navigation