6 pijlers voor een gezonde leefstijl


Beweging

Ons lijf is gemaakt om te bewegen. Daarmee begonnen we al in de buik van de moeder. En ook na de geboorte lagen we niet stil. Helaas wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om niet te bewegen, terwijl ons lijf nog steeds hetzelfde werkt als voorheen toen we nog op ons eigen voedsel moesten jagen. 

Dit inactieve leven van tegenwoordig is een van de grootste redenen van gezondheidsklachten en chronische ziekten. Daarnaast heeft ons mentale deel ook nood aan beweging. Bewegen zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt in ons lijf en dat zorgt voor een geluksgevoel en onderdrukking van pijn. 


Verzorging

Heb je er weleens bij stilgestaan dat onze lichamelijke verzorging een groot effect heeft op onze algehele gezondheid. Ga maar na wanneer je na een tijdje flink ziek zijn, je je iets beter voelt en je dan weer even aankleedt en je haar kamt. Je voelt je gelijk een stuk beter worden. Dit werkt voor de buitenkant en de binnenkant. Maar heb je ook weleens nagedacht over de invloed van alcohol, roken, drugs en medicijnen? Welke invloed heeft dat op de interne verzorging van ons lijf? 


Psyche

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn diep verweven met elkaar en werken samen op manieren die je niet voor mogelijk gehouden zou hebben. 

Misschien heb je het weleens gemerkt in een stressvolle periode. Naast dat je stress ervaarde kreeg je misschien ook wel last van je nek-/schouderspieren? Of at je minder, of juist meer. Hoe jij omgaat of bestand bent tegen stress is voor iedereen anders. Maar iedereen is het erover eens dat langdurige stress een negatieve invloed heeft op het lichaam. Gelukkig is je mentale gezondheid iets waar je aan kunt werken. Je kunt leren hoe je hersenen je gedrag beïnvloeden en daarmee werken aan je mindset en je mentale weerbaarheid.  


Ontspanning

Jouw lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Heel even niks doen, gewoon zitten met een kopje thee op de bank. 

Ben jij altijd in constante staat van paraatheid, ook wanneer je even met dat kopje thee zit? Dan kan dat leiden tot lichamelijke klachten. Ben je je weleens bewust van je ademhaling? Dit is namelijk een belangrijke indicator voor stress, ongemerkt ademen de meeste mensen te snel. Rustig, bewust en kwalitatief goed ademhalen is belangrijk voor een gezonde leefstijl. 


Slaap

‘De uren voor 12 uur tellen dubbel’, dat zeiden mijn oma en moeder altijd tegen mij. En wellicht heb je ook weleens de uitspraak ‘slapen als een baby’ gehoord. Slapen is namelijk het medicijn dat alle orgaanfuncties verbeterd, je hersenfuncties optimaal houdt, je immuunsysteem versterkt en je hormoonbalans hersteld. Een wondermiddel dus! 

Het zal je daarom ook niet verbazen dat een gebrek aan goede slaap een direct effect heeft op je gezondheid. Het vergroot ook de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en hartfalen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen meer kans hebben op obesitas. 

Een goede slaap is dus onmisbaar. 


Omgeving 

De omgeving waarin je leeft heeft een grote rol in jouw gezondheid. Factoren zoals Uv-licht, lucht- en bodemverontreiniging, de bewerking van ons voedsel en Electro smog hebben allemaal gezondheidseffecten. Maar ook jouw sociale omgeving is van belang. Denk maar eens aan je werkomstandigheden, wat er van je verwacht wordt in sociaal opzicht, waar je aan moet voldoen om ‘erbij te horen’. 

Ook de maatschappelijke factoren zoals de psychologische beïnvloeding die de reclamewereld en de supermarkten toepassen op jouw keuzes zijn is een voorbeeld van omgeving. Hoewel je niet overal invloed op hebt, is het bewustzijn hiervan misschien wel een hulpmiddel om je een stap in een andere richting te helpen.