Die feestdagen

Ze zeggen vaak: ‘Je komt niet aan tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst’. En dat is natuurlijk ook zo. Maar in de periode dat je op een gezonde manier aan je leefstijl wilt werken en die feestdagen voor de deur staan, wil je niet dat die wijzer op de weegschaal weer naar rechts gaat. Daarom hieronder een aantal tips om deze Feestelijke Dagen door te komen.

Eten buiten de deur.
Uit eten buiten de deur kan natuurlijk op verschillende manieren. Ga je naar vrienden? Dan heb je wellicht weinig invloed op wat er op tafel komt. Maar ook dan zijn er strategieën om bewust gezonde keuzes te maken:

  • Houd bij het ontbijt en de lunch al rekening met het feit dat je in de avond ‘anders’ gaat eten. Zorg voor een licht ontbijt en lunch. Zo kun je in de avond wat ‘zwaarder’ eten.
  • Eet voordat je weggaat alvast iets om de ergste trek te stillen. Denk hierbij aan een cracker, soepje of fruit/groente. Honger zorgt er vaak voor dat je gretig op de stokbroodjes en smeersels afgaat. En deze zijn dan weer calorierijker.
  • Alcohol. Een wijntje hoort er voor veel mensen wel bij. Iedere gang een andere wijn: je kent het wel. Combineer dit wijntje met een glas water ernaast. En laat het glas tot de helft vullen. Dit scheelt je zo weer een aantal calorieën.

    Deze bovenstaande tips kunnen je ook helpen wanneer je uit eten gaat in een restaurant. Onderstaande tips kunnen je daar ook nog een extra handje helpen.

    Uit eten in het restaurant.
    Is de planning om uit eten te gaan in een restaurant, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips:

    • Kies zelf de locatie en check van tevoren zelf het menu. Zo kun je jezelf alvast inlezen in het aanbod en een keuze maken.
      Wist je dat groepsdruk ervoor zorgt dat je kiest wat een ander kiest. Door zelf alvast op voorhand je keuze te maken, is de kans groter dat je die keuze toch ook op het moment suprême maakt. Wanneer een groot deel van je tafelgasten een bepaalde eetkeuze maakt, ga je daar sneller in mee. Let er maar eens op 😉
    • Wil je ook meegaan in het voorgerecht? Kies dan voor gegrilde groente, soep of een carpaccio. Gerechten met veel kaas, brood of dressings zorgen ervoor dat het gerecht meer calorieën bevat. Je kan ook de chef vragen de dressing apart te serveren. Zo heb je zelf een hand in de hoeveelheid die je wilt eten.
    • Het hoofdgerecht hoeft natuurlijk geen hoofdgerecht te zijn. Je kan ook de keuze maken om opnieuw een voorgerecht te kiezen als hoofdgerecht. De portie is vaak iets kleiner en dat scheelt weer calorieën.
      En kan je het gerecht niet op? Stop dan met eten. Het is jouw keuze in hoeveel je wilt eten, niet die van de chef (of je tafelgenoten).
    • Het nagerecht. Heb je daar echt nog zin in? Hoeveel van het hoofdgerecht heb je al (teveel) gegeten. Vaak past het nagerecht via de ogen er nog wel in, maar vind je maag dat ook echt? Kies daar ook bewust voor. Een koffie/thee met een bonbon is ook een lekker nagerecht en zorgt er wellicht wel voor dat je je doelen behaald.
    • En dan de belangrijkste: “Geniet bewust van wat je wél eet!”
      Dit zorgt ervoor dat je niet bezig bent met wat je niet eet. Keuzes maken horen bij een bewuste leefstijl. Dus bepaal van tevoren wat je wel wilt eten en drinken en houdt je aan die afspraak. Dan blijft de nasmaak een stuk lekkerder.

    Een dagje later een extra wandeling maken in de natuur zorgt ook weer dat de balans weer de goede kant op wijst aan het einde van de feestdagen.

    Ik wens je fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2025!

    Post navigation