Voel jij de bij het opstaan moe? Dan ben je niet alleen. En als je er goed over nadenkt weet je wellicht ook wel waar die vermoeidheid vandaan komt. In deze snelle wereld staan we continu ‘aan’. En moeten we van alles. Misschien heb je in je vakantie wel bedacht: ‘Ik ga het helemaal anders doen’. Mooi! Lees dan vooral verder. Ik geef je een aantal tips om je vermoeidheid tegen te gaan.

  1. Ga bewegen!
    Veel zitten kan een oorzaak zijn van je vermoeidheid. Door regelmatig te bewegen kan je je energieniveau een stukje opkrikken. Wanneer we onze spieren niet trainen, leidt dit tot een verslechtering van je conditie en dus ook van je lichaam. En dat kan ervoor zorgen dat je je ook depressief of neerslachtig voelt.
  2. Let op je houding!
    Onderuitzakt aan je bureau zitten of voorovergebogen ‘in je laptop’, kan je energie in je lijf wegzuigen. Door een slechte houding belast je je spieren en verminder je de bloedstroom. Dat zorgt ervoor dat er minder zuurstof door je lichaam gaat naar de spieren en organen die het nodig hebben.
  3. Let op het eten van koolhydraten!
    Kies bij je voedingspatroon voor volle granen en gooi er wat extra eiwitten en groente bij om je energieniveau op peil te houden. Het eten van teveel koolhydraten kan zorgen voor een middagdip. Koolhydraten zijn wel essentieel in je eetpatroon, maar een teveel kan dus je bloedsuikerspiegel laten pieken en daarna weer flink laten instorten.
  4. Let op koffie – inname
    Een kopje koffie stimuleert dan wel de afgifte van adrenaline, wat dan weer leidt tot een energieboost, maar helaas is die maar tijdelijk. Na een tijdje kan dit bijniervermoeidheid veroorzaken en dat draagt bij aan uitputting. Daarnaast heeft koffie een vochtafdrijvend effect, wat uitdroging kan veroorzaken. Een effect hiervan is vermoeidheid en schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat ook weer leidt tot vermoeidheid. Af en toe is dus geen probleem: maar overmatig gebruik van cafeïne kan je slaappatroon flink verstoren, wat een suf gevoel tot gevolg heeft.
  5. Zit niet te lang
    Zitten is het nieuwe roken, je hebt het vast weleens gehoord. En dat is ook echt waar. Lang zitten is een verslaving en kan leiden tot vermoeidheid en ongemak. Sta tijdens het werken even op, werk bij een sta-bureau, rek je tussendoor even uit. Of ga even lunchwandelen voor een frisse neus en wat beweging.
  6. Let op frisdrank
    Deze bruisende, suikerhoudende drankjes zijn vaak niet te weerstaan, maar zorgen ook voor energiecrashes. Ook hierbij piekt je bloedsuikerspiegel, waardoor je ook weer flink naar beneden dendert: vermoeidheid. Dus vervang frisdrank door water of thee om je energieniveau stabiel te houden.
  7. Voed je darmen!
    Zorg voor vezelrijk voedsel, dat vinden je darmen fijn! En daar haalt je lijf weer flink energie uit. Voorbeelden van vezelrijkvoedsel zijn: volkoren producten, fruit, maar ook yoghurt en kefir vinden je darmen fijn.
  8. Zorg voor genoeg seks
    Regelmatig seks hebben zorgt voor een betere slaap en een hoger energieniveau. Hormonen zoals prolactine en oxytocine komen vrij tijdens deze daad en helpen je een goede nachtrust te hebben.
  9. Wees ook eens onbereikbaar!
    Wat moeten we tegenwoordig allemaal veel he! Eerst de hele dag aan het werk achter de computer of telefoon. En dan in de avond zitten we weer op die telefoon. Of belt je baas met nog een ‘dingetje’. Zet uit die telefoon en kijk even de ruimte in. Kan je ook iets anders doen dan op een schermpje kijken?
    Wist je dat ze in Australië een nieuwe wet hebben: ‘Recht op onbereikbaarheid’ noemen ze die. Heerlijk toch!?

Met deze 9 tips hoop ik je een opstap te geven naar een bewuste leefstijl met minder vermoeidheid! Succes!

Post navigation