Afvallen: de theorie

Afvallen is in theorie heel eenvoudig. Ik zal het proberen uit te leggen.

Het is zonder meer psychologisch complexer, maar in de basis is eten gedrag. Let maar eens op wanneer je na een dag werken op de bank ploft en Netflix start. Vaak hoort er bij een film toch een bak popcorn of chips, aangevuld met een biertje of ander alcoholisch drankje.
Ik sprak vandaag met iemand die voor de COVID-periode geregeld naar de kerk ging. Het is de gewoonte daar om aan het begin van de preek een snoepje te nemen. Dit kan een pepermuntje zijn, maar ook een andersoortig snoepje. Tijdens de COVID-periode is zij niet naar de kerk gegaan en kwam dit snoepjes-fenomeen ter sprake. Nu de kerken weer zonder belemmeringen te bezoeken zijn, gaat zij weer. Maar dan zonder het snoepje tijdens de preek. Ik vroeg haar of ze het miste. “Nee’’, was haar antwoord. Daarmee heeft zij met een gewoonte gebroken. Door een bewuste keuze te maken.

En dan nu de theorie van het afvallen

Gedurende de dag consumeren we calorieën en verbruiken we calorieën. De balans hiertussen bepaalt onze massa, inclusief de hoeveelheid spiermassa en het lichaamsvet.

Wanneer we eten, komen er calorieën binnen. Deze calorieën worden opgeslagen in je lichaam of ze worden gebruikt voor activiteiten. Globaal kan je hierover het volgende zeggen:

  • Je gebruikt 70% van die calorieën om in leven te blijven
  • Het verteringsproces van voedsel heeft 10% nodig
  • Dagelijkse activiteiten kosten 15%
  • Sporten kost je 5%

Wanneer je dus meer calorieën binnen krijgt dan je verbrand, kom je aan.
Wanneer je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrand, val je af
Wanneer je evenveel calorieën binnen krijgt en verbrand, gebeurt er niets. Je komt niet aan en je valt niet af.

Daarbij hoef je dus ook niet je calorieën die je verbrand bij te houden. Het is namelijk niet mogelijk om ze precies uit te rekenen. Wat je wel kunt doen is uitrekenen hoeveel calorieën je binnen moet krijgen om af te vallen. En daar zijn handige rekentools voor. Dit kan de diëtiste of leefstijlcoach voor je doen. Wanneer je dat weet kun je in een eetdagboek bijhouden wat je binnenkrijgt. De eetmeter van het voedingscentrum is daar een goed voorbeeld van.

Het is dus helemaal niet nodig om keto te gaan eten, of lid te worden van een afslankclub of je favoriete eten te laten staan. Als het gaat om afvallen dan is balans het antwoord. Het veranderen van je leefstijl en balans aanbrengen in je leven helpt je in het behalen van je doelen.

Bovenstaande is wetenschappelijk onderzocht in diverse artikelen.

Post navigation