Voedingsschaamte versus ‘weten waar je over praat’.

Je kent het vast wel. Je probeert te genieten van een lekker stuk chocolade. En achter je roept iemand, of dat stemmetje in je hoofd: ‘Daar zit suiker in!’ Misschien leg je dan wel gelijk het stuk chocolade neer. Maar het eten van suiker is in het algemeen prima!

Of wellicht heb je in de avond zin in een pasta. Maar daar wordt over gezegd dat je daar niet gevuld van raakt. Oplossing: voeg een eiwitbron toe aan je pasta en je lege maag is je dankbaar. Want niemand eet toch alleen droge pasta?

Bij de thee een koekje? Heerlijk, maar dat is bewerkt! Dat klopt, maar dat zijn de kikkererwten in een blik ook. En die strooi je ook over je salade, toch? Het woord ‘verwerkt’ zegt namelijk niets over de kwaliteit van het eten.

De volgende dag heb je zin in een snoepje. Maar daar zitten chemicaliën in. Klopt, maar in principe is alles een ‘chemische stof’. Er zit wel een verschil tussen voedzaam voedsel en minder-voedzaam eten. Het gaat erom dat daartussen een goede balans zit. Er is dus voor beide plaats in je eetstijl.

Dus de volgende keer dat iemand of wellicht jijzelf last krijgt van voedselschaamte. Bedenk dan even het volgende: ‘Wat heb ik deze week allemaal al gegeten? Of deze maand? Of dit jaar? Want dat is belangrijker dan alleen te kijken naar één moment. En als jij dit niet weet, kijk dan eens een periode kritisch naar wat je eet. En wanneer een ander jou voorziet van deze voedselschaamte, geef aan dat ze geen recht van spreken hebben over de kwaliteit van jou eetstijl.

Het gaat dus om het geheel en de balans erin!

Geniet van je eten!

#voedselschaamte
#eetstijl
#wetenwatjeeet
#balans
#leefstijl
#leefstijlverandering
#leefstijlcoach
#hvlg

Post navigation